Słodkie, aromatyczne, eleganckie – tak można opisać idealne ciasto czekoladowe! Ten ponadczasowy deser sprawdza się na każdą okazję – zarówno na imprezę, jak i do popołudniowej kawy. Sprawdź, jak przygotować i o czym należy pamiętać piekąc ciasto czekoladowe. Spis treści: Sprawdzone sposoby na idealne ciasto czekoladowePrzepis na wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniową nutą Sprawdzone sposoby na idealne ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe powinno być puszyste i jednocześnie wilgotne. Jeżeli chcesz uzyskać taki efekt, pamiętaj o przesłaniu mąki i proszku do pieczenia. Suche składniki należy dodawać stopniowo do mokrych, dzięki czemu ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Jajka z cukrem warto ubijać za pomocą miksera na wyższych obrotach – wówczas masa stanie się delikatna i puszysta. Ciasto czekoladowe należy piec w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze około 170-180 stopni C. Wówczas upiecze się równomiernie i nie powstanie zakalec. Ciasto warto urozmaicić bakaliami, orzechami lub kawałkami czekolady. Miłośnicy smaku i aromatu kawy mogą dodać odrobinę espresso do masy, aby zyskała nowego charakteru. Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniową nutą Ciasto czekoladowe przygotowuje się z podstawowych składników, takich jak masło, cukier, mąka, jajka, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i kakao. Wypiek warto wzbogacić dżemem wiśniowym i aromatyczną kawą. Takie połączenie składników to idealny przepis na pyszny deser. Czekolada mleczna – 1 tabliczka Czekolady Mlecznej E. Wedel, Kakao – ¾ szklanki prawdziwego kakao E. Wedel, 220 g masła, 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy, 1 szklanka cukru, 150 g jogurtu naturalnego, 2 szklanki przesianej mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 140 g dżemu wiśniowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło, czekoladę, kakao i kawę. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka, jogurt naturalny i ostudzoną masę czekoladową. Całość należy połączyć przy pomocy miksera na średnich obrotach. Na sam koniec dodaj dżem wiśniowy i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do formy o średnicy 23 cm włóż papier do pieczenia i przelej masę. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut do suchego patyczka. Gdy nieco przestygnie, udekoruj polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Sprawdź ten i inne przepisy na pyszne czekoladowe słodkości: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/
Przeszczep skóry – jak wygląda zabieg? Przeszczep skóry jest to rodzaj zabiegu stosowanego w przypadku leczenia oparzeń, ran oraz innych …
Sperma czym jest i jakie ma właściwości? Prawdopodobnie większość z nas nie zna dość cennych właściwości spermy. Dla większego grona a …
Rodzaje przeszczepów Nasz układ odpornościowy doskonale radzi sobie z odróżnieniem komórki własnej od tkanki obcej. Z …
Ugryzienie szerszenia. Czy należy się bać? Szerszeń jest owadem z gatunku osowatych, bezpośrednio spokrewnionym z osą. W Polsce występuje jedynie …
Ujędrnianie biustu: jak skutecznie ujędrnić piersi? Najlepsze sposoby i produkty Ujędrnianie biustu, to wciąż jedno z najczęściej wpisywanych haseł w internetową przez współczesne kobiety. …
Jak powiększyć biust bez skalpela? 7 skutecznych sposobów Dawniej uważano – zresztą nie bez podstaw – że powiększanie piersi było możliwe tylko …
Bostonka – pierwsze objawy, u dzieci, leczenie Jesień to okres, w którym nietrudno o złapanie infekcji wirusowej. Na działanie drobnoustrojów najbardziej …
Podwyższona bilirubina – o czym świadczy? Bilirubina – barwnik obecny w naszym ciele, o odcieniu pomarańczowo-żółtym. Badanie zawartości bilirubiny wykonuje …
Przeszczep rogówki – informacje o zabiegu Rogówka to przezroczysta przednia część oka, która pokrywa tęczówkę, źrenicę i komorę przednią. Zabieg …