Metyloglioksal w skrócie MGO, czyli związek chemiczny z grupy aldehydów. MGO naturalnie znajduje się w produktach spożywczych, a dodatkowo występuje również w naszych organizmie. Czym tak naprawdę jest metyloglioksal?

Metyloglioksal – czym właściwie jest?

Metyloglioksal, nazywany również methylglyoxą, jest substancją, która uznawana jest za naturalny antybiotyk. MGO dzięki swoim właściwością skutecznie hamuje rozwój wirusów, bakterii oraz grzybów. Metyloglioksal bierze takżę udział w budowie komórek, jednak jego wadą jest szybkie wydalenie z organizmu. Według badań, MGO ma również właściwości przeciwutleniające. Związek organiczny (C3H4O2), powstaje w naszym organizmie podczas glikolizy. Glikoliza to nic innego, jak przedostawanie się glukozy do naszych komórek. 

Metyloglioksal – gdzie występuje?

MGO występuje w śladowych ilościach w takich produktach spożywczych jak:

  • Pieczywo
  • Sery
  • Kawie 
  • Alkoholu
  • Soi
  • Kakao
  • Pomidorach
  • Zielonej herbacie

Można go również znaleźć pod nazwą aldehyd pirogronowy czy acetylformaldehyd. Warto zaznaczyć, iż najczęściej MGO można znaleźć w miodach, jego ilość jest zależna od tego jaki rodzaj wybierzemy.

Wysoka zawartość MGO w miodach

Wbrew pozorom, zawartość MGO w krajowych miodach może być różna. Szacuje się iż największa zawartość metyloglioksalu, to 10mg na 1 kilogram produktu. Niestety nasze Polskie miody, mają bardzo niską zawartość MGO. Liderem jest miód manuka, który jest produkowany z nektaru krzewów, i występuje tylko w części nowozelandzkiej. Nowozelandzkie miody manuka, maja nawet sto razy większą zawartość MGO, co wpływa na ich właściwości lecznicze. 

Certyfikat miodu manuka – na co zwrócić uwagę?

Miody manuka posiadające właściwości lecznicze, powinny posiadać także odpowiednie certyfikaty – MGO. Każdy certyfikat, powinien zawierać informację o zawartości metyloglikosalu. Gdy na certyfikacie znajduje się oznaczenie:

  • MGO100+ – oznacza to iż wybrany miód zawiera aż 100mg metyloglikosalu na 1 kilogram miodu.

Im większa liczba przypisana do certyfikatu MGO, tym większa jego zawartość na kilogram miodu. Jednak nie zawsze więcej znaczy lepiej. Tak jest również w tym przypadku. Warto jednak zaznaczyć iż na rynku dostępne są również produkty zachowujące wysoką wartość MGO, a w dodatku zachowują swoją wysoką jakość. O przegrzaniu możemy mówić w sytuacji gdy MGO znacząco przekracza 1500 mg/kg.

Poziom MGO uzależniony jest od jakości nektaru, który zebrały pszczoły. Wpływ ma także długość dojrzewania miodu. Wysoka zawartość metyloglikosalu, posiada silniejsze działanie prozdrowotne. Dlatego warto sięgnąć po nowozelandzkie miody manuka podczas:

  • Problemów skórnych
  • Dolegliwości związanych z układem moczowym czy pokarmowym
  • Infekcji bakteryjnych
  • Choroby wirusowe
  • Niektóre nowotwory
  • Zapalenia dziąseł

Zanim kupisz dobrej jakości miód manuka, zwróć uwagę na cenę, certyfikat oraz ilość produktu. Dobry miód manuka nie jest tani, dlatego warto zwrócić uwagę na każdy, nawet najmniejszy szczegół przy zakupie, ani uniknąć oszustów, oraz zakupu produktu bezwartościowego. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *