Transplantacja Na czasie Wina słodkie białe, czerwone oraz różowe – towarzysze wielu potraw

Wina słodkie białe, czerwone oraz różowe – towarzysze wielu potraw

wino czerwone

Wina słodkie bądź półsłodkie wybierane są znacznie częściej, w porównaniu do rodzajów wytrawnych lub półwytrawnych. Delikatna słodycz trunku sprawia, iż jest on doskonałym towarzyszem wielu potraw.

Popularnością cieszą się zarówno wina czerwone słodkie, jak i białe. Wybór odpowiedniej butelki zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Z jakimi daniami warto podawać wina słodkie?

Wino słodkie białe
Wino słodkie białe

Wino słodkie białe

Wino białe słodkie serwowane może być z deserami, ciastami, lodami lub owocami. Idealnie podkręca smak, dzięki czemu wydobywana jest głęboka słodycz łakoci. Odpowiednio schłodzony trunek pity może być solo – np. podczas towarzyskiego spotkania. Spotkać się również możemy z podaniem wina białego na zakończenie spożytego posiłku – jest ono wówczas uwieńczeniem potrawy. Uniwersalny smak trunku sprawia, że wybiera się go na aperitif podczas wielu uroczystości oraz przyjęć. Jeżeli chcemy podać je w towarzystwie bardziej wykwintnych potraw, wina słodkie białe połączyć możemy z pasztecikami, rybami lub gęsimi wątróbkami.

Wino słodkie czerwone

Intensywne wina czerwone o słodkim smaku doskonale wzbogacają desery, pasztety, wątróbki, ryby i sery. Bardzo często są również składnikiem wypieków, uzupełniając słodkości naturalnie zawartym w trunku cukrem. Czerwone wino jest znacznie bardziej aromatyczne, w porównaniu do białego. Dlatego też na jego wybór decydujemy się szczególnie podczas bardziej uroczystych przyjęć czy kameralnych kolacji we dwoje. Niewątpliwym atutem trunku jest możliwość zaserwowania go zarówno w formie schłodzonej, jak i grzanej.

Wino słodkie różowe

Alternatywą dla win słodkich białych oraz czerwonych jest wino różowe. Najczęściej wybierane jest latem, podczas upalnych dni. Wspaniale komponuje się z deserami, ciastami, tortami oraz sałatkami owocowymi. Sprawdzi się również w przypadku owoców morza czy ryb. Wino różowe podawane jest podczas spotkań towarzyskich, rodzinnych uroczystości czy przyjęć celebrujących ważne wydarzenia. Niezależnie od okazji, serwować je możemy w dowolnym szkle. Uniwersalność wina różowe wynika z możliwości umieszczenia go w kieliszkach, szklankach lub małych literatkach. Dodatkowo do trunku wrzucić możemy dowolne owoce – urozmaicą one nie tylko wygląd, ale i smak.

Jeżeli zastanawiasz się, jaki prezent wręczyć bliskiej osobie – wino jest idealnym pomysłem. Któż z nas nie ucieszyłby się z eleganckiej butelki dobrego jakościowo alkoholu? Jeżeli chcemy dodatkowo wzbogacić upominek, możemy dołączyć do niego oryginalne, nietłukące się kieliszki.

Comments are closed.