Słodkie, aromatyczne, eleganckie – tak można opisać idealne ciasto czekoladowe! Ten ponadczasowy deser sprawdza się na każdą okazję – zarówno na imprezę, jak i do popołudniowej kawy. Sprawdź, jak przygotować i o czym należy pamiętać piekąc ciasto czekoladowe.

Sprawdzone sposoby na idealne ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe powinno być puszyste i jednocześnie wilgotne. Jeżeli chcesz uzyskać taki efekt, pamiętaj o przesłaniu mąki i proszku do pieczenia. Suche składniki należy dodawać stopniowo do mokrych, dzięki czemu ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Jajka z cukrem warto ubijać za pomocą miksera na wyższych obrotach – wówczas masa stanie się delikatna i puszysta. Ciasto czekoladowe należy piec w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze około 170-180 stopni C. Wówczas upiecze się równomiernie i nie powstanie zakalec. Ciasto warto urozmaicić bakaliami, orzechami lub kawałkami czekolady. Miłośnicy smaku i aromatu kawy mogą dodać odrobinę espresso do masy, aby zyskała nowego charakteru.

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniową nutą

Ciasto czekoladowe przygotowuje się z podstawowych składników, takich jak masło, cukier, mąka, jajka, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i kakao. Wypiek warto wzbogacić dżemem wiśniowym i aromatyczną kawą. Takie połączenie składników to idealny przepis na pyszny deser.

  • Czekolada mleczna – 1 tabliczka Czekolady Mlecznej E. Wedel,
  • Kakao – ¾ szklanki prawdziwego kakao E. Wedel,
  • 220 g masła,
  • 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 140 g dżemu wiśniowego,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,

W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło, czekoladę, kakao i kawę. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka, jogurt naturalny i ostudzoną masę czekoladową. Całość należy połączyć przy pomocy miksera na średnich obrotach. Na sam koniec dodaj dżem wiśniowy i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do formy o średnicy 23 cm włóż papier do pieczenia i przelej masę. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut do suchego patyczka. Gdy nieco przestygnie, udekoruj polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Sprawdź ten i inne przepisy na pyszne czekoladowe słodkości: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/