ZdrowieAnemia – jakie są jej przyczyny, objawy oraz jak wygląda jej leczenie?Opublikowano 12 grudnia 2022Anemia to stan, podczas którego stężenie hemoglobiny wraz z masą krwinek czerwonych spada poniżej zalecanych norm. Nazywana jest również niedokrwistością, a jej objawy to m.in. kołatanie serca, bóle głowy i osłabienie. Jakie są przyczyny anemii i w jaki sposób ją leczyć?Przyczyny anemiiPrzyczyn anemii może być wiele. Tak naprawdę, niedokrwistość może wywołać każdy stan prowadzący do zmniejszenia masy krwinek czerwonych lub niedoboru hemoglobiny. Najbardziej powszechne przyczyny to:ostre krwawienia – np. obfite miesiączki bądź występowanie krwi w kale – prowadzą one do regularnych strat krwi, mogących powodować niedokrwistość,zmiany w morfologii krwinek czerwonych – wynikają one ze stanów zapalnych i zakażeń,nieodpowiednia dieta – przyczynia się do niedoborów pokarmowych, np.: kwasu foliowego, żelaza czy witaminy B12,mutacje genetyczne – mają miejsce w genach, które odpowiadają za budowę hemoglobiny.Objawy niedokrwistościPrzyczyn niedokrwistości jest wiele, jednak większość ma podobne symptomy. Objawy, które towarzyszą Anemii, to:łatwe męczenie się,osłabienie i utrata energii,bóle głowy,zawroty głowy,blada skóra,duszności,problemy z koncentracją i skupieniem uwagi,szybkie bicie serca,uczucie zimna,podatność na infekcje.Inne objawy mają związek z określonymi typami anemii.Rodzaje anemiiAnemia z niedoboru żelazaJest jedną z najbardziej popularnych niedokrwistości. Wynika ona z nieodpowiedniej diety, w której nie ma wystarczającej ilości żelaza, zaburzenia wchłaniania bądź nagłej utraty krwi. Objawy tego rodzaju anemii to łamliwe i rozdwajające się paznokcie i osłabione włosy. Należy pamiętać, aby zidentyfikować przyczynę niedoboru żelaza.Aby nie dopuścić do anemii spowodowanej niedoborem żelaza, dobrze uwzględnić w swojej diecie produkty bogate w ten pierwiastek. Żelazo znajduje się m.in. w:warzywach liściastych,owocach,nasionach roślin strączkowych,produktach zbożowych pełnoziarnistych,czerwonym mięśnie,żółtkach jaj,orzechach i pestkach,kakao i czekoladzie gorzkiej.Anemia aplastycznaDzieli się ją na wrodzoną i nabytą. Komórki macierzyste, które produkują szpik są uszkodzone. Wynikiem jest zaburzenie produkcji nowych krwinek czerwonych.Anemia hemolitycznaRównież dzieli się na wrodzoną i nabytą. Wiąże się ona z nieprawidłowym rozpadem krwinek czerwonych (hemoliza), który może mieć miejsce w różnych miejscach w organizmie.Anemia złośliwaWiąże się z upośledzeniem wchłaniania witaminy B12, która bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek. Jej objawem jest rozwój anemii megaloblastycznej, nieprawidłową pracą układu pokarmowego oraz zaburzeniami neurologicznymi.Anemia sierpowataJest rzadką chorobą genetyczną, której towarzyszą takie objawy jak ból rąk i stóp. Anemia sierpowata charakteryzuje się źle wytworzoną hemoglobiną, wpływającą na wygląd i funkcje erytrocytów. Nie czekaj, zbadaj się już teraz!Jeżeli zauważysz u siebie objawy odpowiadające niedokrwistości nie czekaj – udaj się jak najszybciej do swojego lekarza pierwszego kontaktu i powiedz mu o swoich objawach. Być może, późniejsze badania wykażą któryś z rodzajów anemii.