ZdrowieDieta i produkty bez laktozy – czym się charakteryzują?Opublikowano 22 maja 2023Artykuł zewnętrznyDieta bez laktozy jest chętnie stosowana przez osoby, które nie tolerują jej w procesie trawiennym. Co więcej, nietolerancja tego rodzaju jest jedną z najpowszechniejszych, do tego towarzyszy także osobom z innymi nadwrażliwościami pokarmowymi, takimi jak chociażby celiakia. Jak wygląda zatem dieta bez laktozy i jakie produkty można w jej ramach spożywać?Czym jest nietolerancja laktozy?Dobrze jest zacząć od wyjaśnienia tego, czym w ogóle jest laktoza. To dwucukier występujący w mleku odzwierzęcym, a zatem także we wszelkiego rodzaju produktach mlecznych – nie tylko w jogurtach, ale również w maśle, żółtym serze czy gotowych napojach kawowych i deserowych. Do odpowiedniego trawienia laktozy niezbędny jest enzym, czyli laktaza. W ludzkim organizmie występuje on w nabłonku jelita i jest konieczny do rozłożenia laktozy na dwa cukry proste (glukozę oraz galaktozę). Dopiero tak rozdzielone dwa składniki mogą zostać prawidłowo wchłonięte przez układ trawienny. Nietolerancja laktozy bierze się zatem z zaburzenia związanego z ograniczonym poziomem enzymu lub też z jego całkowitym brakiem. Wówczas dwucukier mleczny nie zostaje na żadnym etapie poprawnie rozłożony na cukry proste. Tym samym niestrawiona laktoza prowadzić może do wielu objawów ze strony układu pokarmowego – od bólu brzucha, przez kolki, wzdęcia, aż po biegunki stanowiące największe zagrożenia dla zdrowia.Dlaczego nie toleruję laktozy?To pytanie zadawać może sobie wiele osób, które po spożyciu mleka i produktów mlecznych doświadczają przykrych dolegliwości. Niestety, nietolerancja laktozy jest niejako naturalnym wynikiem starzenia się organizmu. Najwyższy poziom laktazy, a także wysoka jej aktywność zauważalne są w wieku niemowlęcym i wczesnodziecięcym. Wszystko dlatego, że właśnie w tym okresie spożycie mleka jest największe – prawidłowe trawienie jego składników jest niezbędne dla poprawnego rozwoju małego człowieka. Wraz z wiekiem poziom laktazy znacząco spada i w okresie dorosłym nie przekracza zazwyczaj 10% początkowych wartości. Nietolerancja pokarmowa związana z trudnościami w trawieniu laktozy prowadzi najczęściej do wyłączenia z diety wielu produktów, w tym przede wszystkim mleka, jako największego źródła dwucukrów. W dalszej kolejności odstawiane są produkty mleczne takie, jak jogurty, maślanki, desery, lody i podobne. Niestety, laktoza może występować także w wyrobach często niezbyt kojarzonych z mlekiem i jego pochodnymi. Serwatka mleczna i inne składniki mleczne mogą być dodawane do produktów instant, przypraw, a nawet do chipsów, gotowych sosów czy wędlin. Jakie zatem alternatywy znajdziesz w ofercie sklepów ze zdrową żywnością?Co jeść przy nietolerancji pokarmowej – czyli jakie produkty bez laktozy wybierać?Produkty bez laktozy mogą występować pod dwiema kategoriami. W pierwszym przypadku będą to produkty mleczne, w tym także samo mleko, które w wyniku procesów technologicznych zostały pozbawione laktozy. Nie wpływa to właściwie w żadnym stopniu na smak czy konsystencję wyrobów, jednak takie produkty mogą być nieco droższe. Mleko bez laktozy jest przy tym zwykle oznaczone za pomocą fioletowego koloru na opakowaniu. Drugą kategorię produktów bez laktozy stanowią wyroby całkowicie pozbawione mleka – najczęściej są to wegańskie alternatywy – na przykład ser żółty z ryżu, twarożki i serki z nerkowców, kefir z migdałów czy bezmięsne wędliny. Gdzie znajdziesz produkty bez laktozy? Sklep internetowy zapewni Ci za każdym razem największy możliwy wybór, jednak także w punktach stacjonarnych coraz częściej pojawiają się wyroby, które można włączać do diety bezlaktozowej.