Transplantacja Kuchnia Jak przygotować ciasto Fale Dunaju?

Jak przygotować ciasto Fale Dunaju?

ciasto fale dunaju

Jeżeli uwielbiacie sernik, to niewątpliwie zasmakuje Wam ciasto Fale Dunaju. Jego przygotowanie nie nastręcza problemów. Warto więc poznać naprawdę dobry przepis.

Przepis na ciasto Fale Dunaju

Jak zrobić ciasto Fale Dunaju? Na początek pamiętajcie, że zawsze należy używać tylko i wyłącznie najwyższej jakości składników. Jeżeli w przepisie podana jest śmietana kremówka, to właśnie taką stosujcie. Zupełnie nie sprawdzi się masa śmietanopodobna. Trzeba także stosować jaja ekologiczne bądź od kur z wolnego wybiegu, które łatwiej się ubija, ale też smakują lepiej. Skoro to już wiecie, to możemy przejść do przepisu. Fale Dunaju to ciasto warstwowe. Składa się z masy serowej, masy owocowej oraz masy białej. Jeżeli nie przepadacie zbytnio za sernikami, to zamiast masy serowej możecie wykonać masę budyniową. Na początek przygotowujemy jasne ciasto. W naczyniu ubijamy kostkę masła z 6 jajkami oraz szklanką drobnego cukru. Dodajemy 5 łyżek mleka oraz dwie szklanki mąki tortowej. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie z masy odlewamy 1/4 i dodajemy do niej 2 łyżki kakao.

Jak zrobić masę budyniową do ciasta Fale Dunaju?

Jeżeli lubicie serniki, to warto spróbować przepisu na sernik królewski siostry Anastazji – zioloweherbaty.pl. Ten przepis, który właśnie Wam przedstawiamy również pochodzi z jej zbiorów. Trzeba przyznać, że ciasto Fale Dunaju zachwyca swoim smakiem, ale i estetyką. Teraz warto przejść do przygotowania masy budyniowej. Z dwiema szklankami mleka mieszamy 80 g mąki pszennej i 100 g cukru. Gdy składniki się połączą, gotujemy je na małym ogniu w rondelku z grubym dnem. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dorzucamy 3 żółtka i ponownie całość gotujemy. Na koniec wrzucamy 3/4 kostki masła. Zdejmujemy masę z ognia i ubijamy ją mikserem.

Jak przygotować ciasto Fale Dunaju?

Na spodzie wylewamy pierwszą warstwę jasnego ciasta. Następnie układamy czereśnie bądź wiśnie. Można użyć mrożonych owoców bądź tych z kompotu. Teraz wylewamy ciemną warstwę ciasta, a na koniec masę budyniową. Fale Dunaju pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Warto zapoznać się z pełnym przepisem na stronie: https://zioloweherbaty.pl/fale-dunaju-przepis-siostry-anastazji/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *