ZdrowiePrzetwory – doskonały sposób na zdrowe odżywianie jesienią i zimą!Opublikowano 22 listopada 2019jams 997593 1280jams 997593 1280Zdrowa żywność pełna witamin przydaje się szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na choroby. Warto nauczyć się robić własne, domowe przetwory – w końcu to jeden z sekretów naszych babć na odporność i zdrowie. Przygotowanie dżemów czy konfitur nie musi być trudne – przekonaj się sam!Dżem – czy trudno go zrobić?Dżem przychodzi nam na myśl pierwszy, kiedy myślimy o przetworach. Słodki i pyszny, zarazem pełny dóbr natury i witamin. Powstaje w procesie gotowania koncentratu z owoców z dodatkiem cukru. Przyrządzenie dżemu w domowych warunkach nie jest trudne i zajmuje stosunkowo mało czasu. Jak w przypadku każdego przetworu, warto przygotować dużą ilość na zapas i zapełnić dżemem wiele słoików w spiżarni. Od czego najlepiej zacząć przygodę z domową produkcją dżemów? Sprawdź przepis na jesienny dżem z owoców leśnych na Najlepszewkuchni.pl!Konfitura i marmolada – czym różnią się od dżemu?Różnica między tymi przetworami polega przede wszystkim na wielkości cząstek owoców. W przypadku dżemów, część owoców zostaje rozgotowana, a część pozostaje w całości lub w kawałkach. W konfiturze natomiast mamy do czynienia z całymi owocami, które nie są w żaden sposób rozdrobnione. Są to najczęściej czereśnie czy śliwki – innymi słowy owoce, które trudno rozgotować. W konfiturach wykorzystuje się najczęściej dużo więcej cukru, niż w dżemie. Musimy pamiętać jednak o tym, że cukier zabezpiecza nasz przetwór – działa jak naturalny konserwant. W konfiturze jest go więcej, dlatego, że im większe cząstki owoców, tym więcej cukru potrzeba do ich zakonserwowania.Marmolada wyróżnia się największym stopniem rozdrobnienia owoców. Odpowiednio przygotowana powinna przypominać galaretkę i szybko tężeć. Cząsteczki owoców są małe, dlatego nie potrzebujemy do jej przygotowania zbyt wiele cukru. Jeśli chcemy zdecydować się na ten rodzaj przetworów, powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mikser lub blender. Powinniśmy pamiętać również o tym, aby gotować marmoladę na małym ogniu, pozwalając wodzie powoli odparować. Nie można też zapomnieć o dokładnym zamknięciu słoików z przetworami.