Anemia to stan, podczas którego stężenie hemoglobiny wraz z masą krwinek czerwonych spada poniżej zalecanych norm. Nazywana jest również niedokrwistością, a jej objawy to m.in. kołatanie serca, bóle głowy i osłabienie. Jakie są przyczyny anemii i w jaki sposób ją leczyć?

Przyczyny anemii

Przyczyn anemii może być wiele. Tak naprawdę, niedokrwistość może wywołać każdy stan prowadzący do zmniejszenia masy krwinek czerwonych lub niedoboru hemoglobiny. Najbardziej powszechne przyczyny to:

  • ostre krwawienia – np. obfite miesiączki bądź występowanie krwi w kale – prowadzą one do regularnych strat krwi, mogących powodować niedokrwistość,
  • zmiany w morfologii krwinek czerwonych – wynikają one ze stanów zapalnych i zakażeń,
  • nieodpowiednia dieta – przyczynia się do niedoborów pokarmowych, np.: kwasu foliowego, żelaza czy witaminy B12,
  • mutacje genetyczne – mają miejsce w genach, które odpowiadają za budowę hemoglobiny.

Objawy niedokrwistości

Przyczyn niedokrwistości jest wiele, jednak większość ma podobne symptomy. Objawy, które towarzyszą Anemii, to:

  • łatwe męczenie się,
  • osłabienie i utrata energii,
  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • blada skóra,
  • duszności,
  • problemy z koncentracją i skupieniem uwagi,
  • szybkie bicie serca,
  • uczucie zimna,
  • podatność na infekcje.

Inne objawy mają związek z określonymi typami anemii.

Rodzaje anemii

Anemia z niedoboru żelaza

Jest jedną z najbardziej popularnych niedokrwistości. Wynika ona z nieodpowiedniej diety, w której nie ma wystarczającej ilości żelaza, zaburzenia wchłaniania bądź nagłej utraty krwi. Objawy tego rodzaju anemii to łamliwe i rozdwajające się paznokcie i osłabione włosy. Należy pamiętać, aby zidentyfikować przyczynę niedoboru żelaza.

Aby nie dopuścić do anemii spowodowanej niedoborem żelaza, dobrze uwzględnić w swojej diecie produkty bogate w ten pierwiastek. Żelazo znajduje się m.in. w:

  • warzywach liściastych,
  • owocach,
  • nasionach roślin strączkowych,
  • produktach zbożowych pełnoziarnistych,
  • czerwonym mięśnie,
  • żółtkach jaj,
  • orzechach i pestkach,
  • kakao i czekoladzie gorzkiej.

Anemia aplastyczna

Dzieli się ją na wrodzoną i nabytą. Komórki macierzyste, które produkują szpik są uszkodzone. Wynikiem jest zaburzenie produkcji nowych krwinek czerwonych.

Anemia hemolityczna

Również dzieli się na wrodzoną i nabytą. Wiąże się ona z nieprawidłowym rozpadem krwinek czerwonych (hemoliza), który może mieć miejsce w różnych miejscach w organizmie.

Anemia złośliwa

Wiąże się z upośledzeniem wchłaniania witaminy B12, która bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek. Jej objawem jest rozwój anemii megaloblastycznej, nieprawidłową pracą układu pokarmowego oraz zaburzeniami neurologicznymi.

Anemia sierpowata

Jest rzadką chorobą genetyczną, której towarzyszą takie objawy jak ból rąk i stóp. Anemia sierpowata charakteryzuje się źle wytworzoną hemoglobiną, wpływającą na wygląd i funkcje erytrocytów. 

Nie czekaj, zbadaj się już teraz!

Jeżeli zauważysz u siebie objawy odpowiadające niedokrwistości nie czekaj – udaj się jak najszybciej do swojego lekarza pierwszego kontaktu i powiedz mu o swoich objawach. Być może, późniejsze badania wykażą któryś z rodzajów anemii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *