Transplantacja Zdrowie Chrom w naszym organizmie: Kluczowe funkcje i znaczenie

Chrom w naszym organizmie: Kluczowe funkcje i znaczenie

chrom

Zadaniem chromu w ludzkim organizmie jest hamowanie wilczego apetytu oraz przyśpieszanie spalania tłuszczu. Skutkiem tego jest duża popularność tabletek na odchudzanie zawierających w składzie chrom. Dodatkowo, pierwiastek ten jest odpowiedzialny za uspokajanie, łagodzenie bólu głowy oraz normowanie poziomu cholesterolu. Warto dbać o jego odpowiedni poziom oraz znać objawy nadmiaru lub niedoboru.

Właściwości chromu

Chrom jest jednym z niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu mikroelementem. W organizmie występuje jedynie 6 mg chromu. Nawet taka śladowa ilość tego pierwiastka jest ważna, ponieważ bierze on czynny udział w procesach przemiany materii.

Najważniejszym zadaniem chromu jest uczestniczenie w przemianie białek i węglowodanów oraz pobudzanie trzustki do produkcji insuliny. Ponadto chrom:

  • przyśpiesza odchudzanie – odgrywa rolę w zwiększeniu wrażliwości organizmu na insulinę, co jest ważne podczas odchudzania. Chrom jest odpowiedzialny za przyśpieszone spalanie tłuszczy, zmniejszanie apetytu, hamowanie napadów wilczego głodu.
  • obniża poziom cukru we krwi – obecność chromu w organizmie pomaga regulować stężenie glukozy oraz chronić przed cukrzycą typu 2.
  • może zapobiegać osteoporozie u kobiet po menopauzie – kuracja chromem powoduje obniżenie poziomu glukozy oraz insuliny. Dzięki temu, chrom może zapobiegać osteoporozie.
  • reguluje poziom cholesterolu – chrom jest odpowiedzialny także za transport aminokwasów do komórek oraz stymulację syntezy kwasów tłuszczowych.

Objawy niedoboru chromu

Dorosła osoba potrzebuje od 0,05 do 0,02 mg chromu dziennie. Większe zapotrzebowanie występuje wśród osób ciężko pracujących, uprawiających sporty oraz będących na diecie wysokocukrowej. Zbilansowana i bogata dieta powinna całkowicie pokrywać dzienne zapotrzebowanie na chrom.

Niedoboru chromu najczęściej występują u osób, które:

  • nadużywają alkoholu,
  • intensywnie się odchudzają,
  • mają schorzenia układu pokarmowego i nerek.

Objawami niedoboru chromu są:

  • drażliwość,
  • lęki,
  • ból głowy,
  • wzrost poziomu cholesterolu i cukru we krwi,
  • zmęczenie.

Nadmiar chromu w organizmie

Także nadmiar chromu jest niebezpieczny dla człowieka. Zbyt wiele chromu w organizmie może pogarszać przyswajalność cynku i żelaza oraz zaburzać produkcję insuliny. Suplementy zawierające chrom należy przyjmować pod kontrolą lekarza. Szczególną uwagę powinni zwrócić na to cukrzycy, ponieważ chrom może wpływać na dawkę insuliny. Nadmiar tego pierwiastka może także rzutować na powstawanie uszkodzeń DNA oraz zwiększenie ryzyka wystąpienia nowotworu.

Co wpływa na przyswajalność chromu?

Chrom najlepiej przyswajany jest, gdy dostarcza się go wraz z witaminą C (np. w owocach, warzywach). Wchłanianie chromu utrudnia dieta bogata w cukry proste oraz tłuszcze i związki fosforowe. Przyswajanie chromu może utrudniać także wapń, jednak korzyści z jego przyjmowania znacznie przewyższają straty wynikające z niedoboru chromu.

Jakie produkty spożywcze zawierają najwięcej chromu?

Chrom jest pierwiastkiem obecnym w środowisku. Najwięcej znajduje się go w glebie, wodzie oraz powietrzu. Śladowe ilości tego pierwiastka można także znaleźć w niektórych produktach spożywczych. W celu zwiększenia poziomu chromu w organizmie należy wzbogacić dietę o następujące produkty:

  • ryby,
  • owoce morza (małże, krewetki, ostrygi),
  • produkty zbożowe pełnoziarniste (kasze, pieczywo, płatki),
  • drożdże,
  • orzechy brazylijskie,
  • jabłka,
  • chude mięso,
  • gotowaną wołowinę,
  • niektóre warzywa i zioła (szparagi, sałata, groszek zielony, brokułu, karczoch, kiełki pszenicy).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *